Běžné i velmi tenké plátky masa se krájí rychle a stejnoměrně pomocí jednoduchého triku. Stačí maso krájet lehce povolené po vyndání z mrazáku. Pokud máš maso čerstvé a dostatek času i před touto přípravou maso dej zamrazit. Nepřijdeš o čerstvost a výrazně to ulehčí práci. Pro krájení tenkých a stejně silných plátků je to v podstatě nezbytnost. Ostrý nůž je ovšem samozřejmostí.
Správné solení
Jak správně solit, aby byl požadovaný výsledek stopro zaručen?
Neodpadávající strouhanka
Asi všichni známe, jak působí strouhanka odpadlá o řízku. Dá se tomu ale jednoduše vyhnout.
Tapenáda
Nejčastěji ve formě pasty z jižních surovin.
Krájení masa
Běžné i velmi tenké plátky masa se krájí rychle a stejnoměrně pomocí jednoduchého triku.
Krájení zeleniny
Krájejte zeleninu jako mazáci kuchyně. Nejenom, že bude jídlo lépe vypadat, ale bude také lépe chutnat.
Vaření květáku
Pár jednoduchých triků, jak správně uvařit květák.
Krájení nití
Zapomeňte na nože. Efektivní krájení našich babiček je stále nepřekonáno.
Sraženiny v omáčce
Hrudky v omáčce se smetanou nebo v polévce Vám jednoduše rozpustí prášek do pečiva.
Cibule vs. předsmažená cibulka
Zkrať si výrazně čas u plotny a ušetři peníze za energii.
Polévkové těstoviny
Jednoduchý přehled polévkových a ostatních těstovin včetně jejich využití.
Loupání brambor bez námahy
Loupání brambor je otravná disciplína. Brambory ale nemusíte pracně loupat.
Jednoduché obalování
Řízky a vše obalované ve zrychlené a neméně chutné formě.
Sous Vide
Pokud si i vy chcete pochutnat na vždy čerstvém, dokonalém jídle, které si zachová svůj tvar, barvu i živiny, vyzkoušejte přípravu sous vide.
Test čerstvosti vajíček
Je libo pulce nebo vejce?
Přesolená polévka
Upadla Vám slánka do polévky? Starý trik našich babiček Vám pomůže.
Skořápka v jídle
Skořápka klouže a klouže, co? Jednoduchý trik tiušetří psychické problémy.
Jak nepřipálit mléko
Vypadá to jako velký problém, přitom triky je naprosto jednoduchý.
Vejce bez prasklin
Během vaření vajec se občas stane, že vajíčka popraskají a bílek se pak dere ven. Při tom se tomu dá jednoduše předejít.
Není mísa jako mísa. Pokud tě třeba zajímá skalní mísa, ekonomický pojem "špagetová mísa", hudební nástroj tibetská mísa nebo záchodová mísa, klikni si. Nás zajímá mísa v kuchyni a pokud ji potřebuješ k přípravě, vždy to je u receptu uvedeno.
Rendlík, čili nízký hrnec, který je výrazně širší než vyšší. Jeho název je odvozen z německého Reindl, lidově mu však říkáme kastrol (z francouzského casserole). Používáme ho hlavně na ohřívání, ale tak nějak vždy, když je ostatní nádobí špinavé a jsme líný ho umýt.
Fakt vekej hrnec na vaření. Co víc napsat. Asi že je opravdu velkej a nejčastěji se s ním setkáme v polní kuchyni. Ale třeba náš speciální hovězí vývar je dobrý připravit před večírkem a to rovnou v prádelním hrnci.
Wok je všestranné kruhové nádobí, podobné tenkostěnné a poněkud hlubší pánvi. Pochází z Číny. Používá ve spoustě různých kulinářských technik, při vaření ve woku se používá náčiní s dlouhými rukojeťmi, které umožňují kuchařům pracovat s jídlem, aniž by se spálili. Můžeš ho použít i jako hudební nástroj.
Pekáč nebo pekáček, s víkem nebo bez víka, vždycky to asi bude na pečení. Ale jsou známé i případy, kdy na tom podnapilí kuchaři smaží na plynovém sporáku (samozřejmě na plechové verzi). Takže radši do trouby.
Pánví je fakt hodně. Nejzajímavější je učitě ta uhelná a pak v létě jsou zajímavé i jiné pánve. Víš, že máme dvě pánve? V kuchyni by Ti dvě měly stačit taky. Pokud ji budeš potřebovat pro přípravu, u receptu se to vždy dozvíš.
Klasika hrnec. Nejčastější nádobí v našich receptech. Jestli ho doma nemáš, tak asi nejdřív pořeš tuhle nutnost. Dobré mít třeba i papiňáček nebo obdobný na pomalé vaření.
Vařme společně
S účtem YouCookera díky vlastnímu iŠpajzu víš, co uvaříš z ingrediencí, které máš doma. A na nákupu díky seznamu už nikdy na nic nezapomeneš.