0

Tapenáda

Tapenáda pochází z francouzské kuchyně ve formu pasty z rozmělněných vypeckovaných oliv, kapar, ančoviček a olivového oleje, může se přidat také česnek, citronová šťáva, piniové oříšky, provensálské koření, černý pepř nebo chilli paprička. Existují dva základní druhy: černá tapenáda (tapenade noire) z černých oliv a zelená tapenáda (tapenade verte) ze zelených oliv. Připravuje se také tapenáda ze sušených rajčat.
Co je tapenáda?

Tapenáda se podává vychlazená, bývá předkrmem jako pomazánka na pečivo nebo dip k vejci natvrdo, sýru nebo nakrájené zelenině, také se používá v teplé kuchyni jako součást nádivky do ryb nebo drůbeže. Zapíjí se vínem, nejčastěji růžovým.

Jako předchůdce tapenády je zmiňován recept Olivarium conditurae, kaše z oliv, celerové nati a routy vonné, o které se zmiňuje již Columella v prvním století našeho letopočtu. Šéfkuchař a spisovatel Jean-Baptiste Reboul uvádí, že první moderní tapenáda byla připravena okolo roku 1880 v restauraci La Maison Dorée v Marseille.

Tapenáda
Nejčastěji ve formě pasty z jižních surovin.
Připálená omáčka
I připálená omáčka se dá vyřešit jinak, než vylitím do záchodu.
Dlouhé těstoviny
Jednoduchý přehled dlouhých těstovin dle italských a českých názvů.
Cibule vs. předsmažená cibulka
Zkrať si výrazně čas u plotny a ušetři peníze za energii.
Vejce bez prasklin
Během vaření vajec se občas stane, že vajíčka popraskají a bílek se pak dere ven. Při tom se tomu dá jednoduše předejít.
Krájení masa
Běžné i velmi tenké plátky masa se krájí rychle a stejnoměrně pomocí jednoduchého triku.
Neodpadávající strouhanka
Asi všichni známe, jak působí strouhanka odpadlá o řízku. Dá se tomu ale jednoduše vyhnout.
Skořápka v jídle
Skořápka klouže a klouže, co? Jednoduchý trik tiušetří psychické problémy.
Krájení nití
Zapomeňte na nože. Efektivní krájení našich babiček je stále nepřekonáno.
Křehké hovězí
Jednoduchý fígl, jak se vyhnout žvýkavé podrážce.
Loupání česneku
Nejrychleji a nejefektivněji oloupete česnek tak, jak to dělají profesionálové.
Krátké těstoviny
Vyznáte se v rozdělení krátkých těstovin? Je jich opravdu hodně.
Jednoduché obalování
Řízky a vše obalované ve zrychlené a neméně chutné formě.
Přesolená polévka
Upadla Vám slánka do polévky? Starý trik našich babiček Vám pomůže.
Krájení zeleniny
Krájejte zeleninu jako mazáci kuchyně. Nejenom, že bude jídlo lépe vypadat, ale bude také lépe chutnat.
Sraženiny v omáčce
Hrudky v omáčce se smetanou nebo v polévce Vám jednoduše rozpustí prášek do pečiva.
Vaření květáku
Pár jednoduchých triků, jak správně uvařit květák.
Váhy bez váhy
U nás gramy nenajdete, ale kdyby přeci jen, kolik je množství větší než malé.
načítání dalších tipů a triků