0

Krájení zeleniny

Jednoduchý přehled profesionálního krájení zeleniny od jemných a drobných nudliček, přes plátky Paysanne, hranolek Betonet až po větší kousky Mirepoix. Vždy platí, že větší kousky se lépe restují, protože se tak rychle nespálí.
Tipy a triky YouCook: Krájení zeleniny

Nudličky Julienne se hodí syrová nebo spařená do polévek, salátů nebo do hlavních chodů zejména asijské kuchyně. Obvyklá délka kolem 10 cm. Video, jak nudličky Julienne nakrájet, naleznete zde.

Drobné kostičky Brunoise se krájí z nudliček Julienne a používají se do omáček, polévek nebo také jako součást náplní a nádivek. Skvělé jsou také jako posyp čerstvého salátu.

Plátky Paysanne jsou ideální a často využívané především k restování.

Krátké hranolky Batonnet obvykle z brambor, batátů nebo jiné zeleniny, ale tento způsob krájení se používá i pro maso nebo drůbež. Skvělé pro přípravu salátů, případně jídel jako je stroganov.

Větší kousky Mirepoix se nejčastěji využívají v základech polévek nebo jiných hlavních jídel a příloh. Jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily nebo orestovaly, ale mohou být zcela nepravidelné.

Neodpadávající strouhanka
Asi všichni známe, jak působí strouhanka odpadlá o řízku. Dá se tomu ale jednoduše vyhnout.
Šťáva z citrusů
Pro pár kapek z citrónu, které jsou součástí mnoha receptů a kterými dochutíte a provoníme své jídlo, není třeba citron krájet a mačkat.
Polévkové těstoviny
Jednoduchý přehled polévkových a ostatních těstovin včetně jejich využití.
Krájení masa
Běžné i velmi tenké plátky masa se krájí rychle a stejnoměrně pomocí jednoduchého triku.
Krátké těstoviny
Vyznáte se v rozdělení krátkých těstovin? Je jich opravdu hodně.
Loupání česneku
Nejrychleji a nejefektivněji oloupete česnek tak, jak to dělají profesionálové.
Loupání brambor bez námahy
Loupání brambor je otravná disciplína. Brambory ale nemusíte pracně loupat.
Test čerstvosti vajíček
Je libo pulce nebo vejce?
Cibule vs. předsmažená cibulka
Zkrať si výrazně čas u plotny a ušetři peníze za energii.
Připálená omáčka
I připálená omáčka se dá vyřešit jinak, než vylitím do záchodu.
Krájení zeleniny
Krájejte zeleninu jako mazáci kuchyně. Nejenom, že bude jídlo lépe vypadat, ale bude také lépe chutnat.
Váhy bez váhy
U nás gramy nenajdete, ale kdyby přeci jen, kolik je množství větší než malé.
Správné solení
Jak správně solit, aby byl požadovaný výsledek stopro zaručen?
Dlouhé těstoviny
Jednoduchý přehled dlouhých těstovin dle italských a českých názvů.
Vaření květáku
Pár jednoduchých triků, jak správně uvařit květák.
Tapenáda
Nejčastěji ve formě pasty z jižních surovin.
Jednoduché obalování
Řízky a vše obalované ve zrychlené a neméně chutné formě.
Vejce bez prasklin
Během vaření vajec se občas stane, že vajíčka popraskají a bílek se pak dere ven. Při tom se tomu dá jednoduše předejít.
načítání dalších tipů a triků