0

Krájení zeleniny

Jednoduchý přehled profesionálního krájení zeleniny od jemných a drobných nudliček, přes plátky Paysanne, hranolek Betonet až po větší kousky Mirepoix. Vždy platí, že větší kousky se lépe restují, protože se tak rychle nespálí.
Tipy a triky YouCook: Krájení zeleniny

Nudličky Julienne se hodí syrová nebo spařená do polévek, salátů nebo do hlavních chodů zejména asijské kuchyně. Obvyklá délka kolem 10 cm. Video, jak nudličky Julienne nakrájet, naleznete zde.

Drobné kostičky Brunoise se krájí z nudliček Julienne a používají se do omáček, polévek nebo také jako součást náplní a nádivek. Skvělé jsou také jako posyp čerstvého salátu.

Plátky Paysanne jsou ideální a často využívané především k restování.

Krátké hranolky Batonnet obvykle z brambor, batátů nebo jiné zeleniny, ale tento způsob krájení se používá i pro maso nebo drůbež. Skvělé pro přípravu salátů, případně jídel jako je stroganov.

Větší kousky Mirepoix se nejčastěji využívají v základech polévek nebo jiných hlavních jídel a příloh. Jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily nebo orestovaly, ale mohou být zcela nepravidelné.

Loupání brambor bez námahy
Loupání brambor je otravná disciplína. Brambory ale nemusíte pracně loupat.
Přesolená polévka
Upadla Vám slánka do polévky? Starý trik našich babiček Vám pomůže.
Dlouhé těstoviny
Jednoduchý přehled dlouhých těstovin dle italských a českých názvů.
Sraženiny v omáčce
Hrudky v omáčce se smetanou nebo v polévce Vám jednoduše rozpustí prášek do pečiva.
Váhy bez váhy
U nás gramy nenajdete, ale kdyby přeci jen, kolik je množství větší než malé.
Jak nepřipálit mléko
Vypadá to jako velký problém, přitom triky je naprosto jednoduchý.
Vejce bez prasklin
Během vaření vajec se občas stane, že vajíčka popraskají a bílek se pak dere ven. Při tom se tomu dá jednoduše předejít.
Šťáva z citrusů
Pro pár kapek z citrónu, které jsou součástí mnoha receptů a kterými dochutíte a provoníme své jídlo, není třeba citron krájet a mačkat.
Cibule vs. předsmažená cibulka
Zkrať si výrazně čas u plotny a ušetři peníze za energii.
Krátké těstoviny
Vyznáte se v rozdělení krátkých těstovin? Je jich opravdu hodně.
Druhy rýže
Krájení masa
Běžné i velmi tenké plátky masa se krájí rychle a stejnoměrně pomocí jednoduchého triku.
Správné solení
Jak správně solit, aby byl požadovaný výsledek stopro zaručen?
Polévkové těstoviny
Jednoduchý přehled polévkových a ostatních těstovin včetně jejich využití.
Tapenáda
Nejčastěji ve formě pasty z jižních surovin.
Krájení zeleniny
Krájejte zeleninu jako mazáci kuchyně. Nejenom, že bude jídlo lépe vypadat, ale bude také lépe chutnat.
Skořápka v jídle
Skořápka klouže a klouže, co? Jednoduchý trik tiušetří psychické problémy.
Připálená omáčka
I připálená omáčka se dá vyřešit jinak, než vylitím do záchodu.
načítání dalších tipů a triků