0

Krájení zeleniny

Jednoduchý přehled profesionálního krájení zeleniny od jemných a drobných nudliček, přes plátky Paysanne, hranolek Betonet až po větší kousky Mirepoix. Vždy platí, že větší kousky se lépe restují, protože se tak rychle nespálí.
Tipy a triky YouCook: Krájení zeleniny

Nudličky Julienne se hodí syrová nebo spařená do polévek, salátů nebo do hlavních chodů zejména asijské kuchyně. Obvyklá délka kolem 10 cm. Video, jak nudličky Julienne nakrájet, naleznete zde.

Drobné kostičky Brunoise se krájí z nudliček Julienne a používají se do omáček, polévek nebo také jako součást náplní a nádivek. Skvělé jsou také jako posyp čerstvého salátu.

Plátky Paysanne jsou ideální a často využívané především k restování.

Krátké hranolky Batonnet obvykle z brambor, batátů nebo jiné zeleniny, ale tento způsob krájení se používá i pro maso nebo drůbež. Skvělé pro přípravu salátů, případně jídel jako je stroganov.

Větší kousky Mirepoix se nejčastěji využívají v základech polévek nebo jiných hlavních jídel a příloh. Jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily nebo orestovaly, ale mohou být zcela nepravidelné.

Váhy bez váhy
U nás gramy nenajdete, ale kdyby přeci jen, kolik je množství větší než malé.
Jednoduché obalování
Řízky a vše obalované ve zrychlené a neméně chutné formě.
Krátké těstoviny
Vyznáte se v rozdělení krátkých těstovin? Je jich opravdu hodně.
Sous Vide
Pokud si i vy chcete pochutnat na vždy čerstvém, dokonalém jídle, které si zachová svůj tvar, barvu i živiny, vyzkoušejte přípravu sous vide.
Zakalený vývar
Zakalil se Vám při vaření hovězí nebo kuřecí vývar? No problem.
Test čerstvosti vajíček
Je libo pulce nebo vejce?
Loupání brambor bez námahy
Loupání brambor je otravná disciplína. Brambory ale nemusíte pracně loupat.
Sraženiny v omáčce
Hrudky v omáčce se smetanou nebo v polévce Vám jednoduše rozpustí prášek do pečiva.
Připálená omáčka
I připálená omáčka se dá vyřešit jinak, než vylitím do záchodu.
Jedlá soda
Malý zázrak v kuchyni se jmenuje jedlá soda. Díky ní nám vařená zelenina nevybledne, luštěniny se rychleji uvaří a vejce se snáz oloupou.
Dlouhé těstoviny
Jednoduchý přehled dlouhých těstovin dle italských a českých názvů.
Loupání česneku
Nejrychleji a nejefektivněji oloupete česnek tak, jak to dělají profesionálové.
Druhy rýže
Polévkové těstoviny
Jednoduchý přehled polévkových a ostatních těstovin včetně jejich využití.
Křehké hovězí
Jednoduchý fígl, jak se vyhnout žvýkavé podrážce.
Krájení zeleniny
Krájejte zeleninu jako mazáci kuchyně. Nejenom, že bude jídlo lépe vypadat, ale bude také lépe chutnat.
Tapenáda
Nejčastěji ve formě pasty z jižních surovin.
Šťáva z citrusů
Pro pár kapek z citrónu, které jsou součástí mnoha receptů a kterými dochutíte a provoníme své jídlo, není třeba citron krájet a mačkat.
načítání dalších tipů a triků