0

Krájení zeleniny

Jednoduchý přehled profesionálního krájení zeleniny od jemných a drobných nudliček, přes plátky Paysanne, hranolek Betonet až po větší kousky Mirepoix. Vždy platí, že větší kousky se lépe restují, protože se tak rychle nespálí.
Tipy a triky YouCook: Krájení zeleniny

Nudličky Julienne se hodí syrová nebo spařená do polévek, salátů nebo do hlavních chodů zejména asijské kuchyně. Obvyklá délka kolem 10 cm. Video, jak nudličky Julienne nakrájet, naleznete zde.

Drobné kostičky Brunoise se krájí z nudliček Julienne a používají se do omáček, polévek nebo také jako součást náplní a nádivek. Skvělé jsou také jako posyp čerstvého salátu.

Plátky Paysanne jsou ideální a často využívané především k restování.

Krátké hranolky Batonnet obvykle z brambor, batátů nebo jiné zeleniny, ale tento způsob krájení se používá i pro maso nebo drůbež. Skvělé pro přípravu salátů, případně jídel jako je stroganov.

Větší kousky Mirepoix se nejčastěji využívají v základech polévek nebo jiných hlavních jídel a příloh. Jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily nebo orestovaly, ale mohou být zcela nepravidelné.

Sraženiny v omáčce
Hrudky v omáčce se smetanou nebo v polévce Vám jednoduše rozpustí prášek do pečiva.
Cibule vs. předsmažená cibulka
Zkrať si výrazně čas u plotny a ušetři peníze za energii.
Zakalený vývar
Zakalil se Vám při vaření hovězí nebo kuřecí vývar? No problem.
Krátké těstoviny
Vyznáte se v rozdělení krátkých těstovin? Je jich opravdu hodně.
Test čerstvosti vajíček
Je libo pulce nebo vejce?
Tapenáda
Nejčastěji ve formě pasty z jižních surovin.
Skořápka v jídle
Skořápka klouže a klouže, co? Jednoduchý trik tiušetří psychické problémy.
Krájení zeleniny
Krájejte zeleninu jako mazáci kuchyně. Nejenom, že bude jídlo lépe vypadat, ale bude také lépe chutnat.
Loupání brambor bez námahy
Loupání brambor je otravná disciplína. Brambory ale nemusíte pracně loupat.
Krájení nití
Zapomeňte na nože. Efektivní krájení našich babiček je stále nepřekonáno.
Polévkové těstoviny
Jednoduchý přehled polévkových a ostatních těstovin včetně jejich využití.
Jednoduché obalování
Řízky a vše obalované ve zrychlené a neméně chutné formě.
Křehké hovězí
Jednoduchý fígl, jak se vyhnout žvýkavé podrážce.
Druhy rýže
Krájení masa
Běžné i velmi tenké plátky masa se krájí rychle a stejnoměrně pomocí jednoduchého triku.
Sous Vide
Pokud si i vy chcete pochutnat na vždy čerstvém, dokonalém jídle, které si zachová svůj tvar, barvu i živiny, vyzkoušejte přípravu sous vide.
Vaření květáku
Pár jednoduchých triků, jak správně uvařit květák.
Vejce bez prasklin
Během vaření vajec se občas stane, že vajíčka popraskají a bílek se pak dere ven. Při tom se tomu dá jednoduše předejít.
načítání dalších tipů a triků