přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Zelňačka vypadá složitě, ale není to tak horké. Do kastrolu dej 5 lžic oleje a rozehřej, přidej nadrobno pokrájenou cibuli a osmaž (nebo přidej 3 lžíce předsmažené cibulky), mletou sladkou papriku a rajský protlak. Ihned, jakmile paprika zpění, zalij litrem zeleninového bujónu, který si připravíš krátkým převařením kostky bujónu v litru vody.
Přidej nové koření, celý pepř a bobkový list. Během vaření si propláchni vodou 250 g kysaného zelí a pokrájej jej na kousky velikosti polévkové lžíce. Přidej do kastrolu a vař doměkka. V mezičase si nakrájej na centimetrové kostičky a střední brambory uvař zvlášť se lžičkou kmínu a soli téměř doměkka. Po uvaření přidej i s vodou do polévky.
Pokud je potřeba, mírně zahusti tmavou sypkou jíškou do požadované hustoty a dochuť dvěmi lžícemi cukru, lžící octa, solí a můžeš přidat i špetku chilli koření. Vař zvolna dalších 10 minut. Na pánvi si usmaž zvolenou uzeninu nebo klobásu (ideálně ostravskou klobásu nebo paprikovou lehce pikantní), ale zde je takzvaná volná zábava, každý má jiné preference. Měj však na paměti, že chuť uzeniny významně ovlivňuje chuť celé polévky.
Osmaženou uzeninu nebo klobásu přidej do polévky na závěr a pár minut povař, aby se spojily chutě. Nakonec zjemni lžící másla. Při podávání můžeš přidat do každé porce lžíci zakysanou smetanu. K polévce se výborně hodí čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný pažitkou. Pokud chceš mít polévku opravdu říznou, místo sladké papriky dej pálivou mletou papriku.