přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Mraženou zeleninu pod svíčkovou (proužky), půl pórku nakrájeného na hrubší půlkolečka a jeden celý stroužek česneku orestujeme v kastrolu na 3 lžících másla se lžící oleje. Přidáme 3 kuličky nového koření a menší bobkový list. Jakmile zelenina zavoní, zasypeme jednou vrchovatou lžící hladké mouky. Počkáme až mouka zpění, zalijeme zeleninovým bujónem a metličkou rozmícháme. Pozvolna vaříme 15 minut. Poté dohustíme sypkou tmavou jíškou do požadované hustoty a dobře vše promícháme. Přidáme smetanu na vaření a ještě krátce povaříme po dobu asi 5 minut. Dochutíme solí, špetkou cukru a sypkým polévkovým kořením. Pro výraznější chuť můžeme přidat bílý pepř a pár kapek citrónu. Zelenou petrželku můžeme přidat jako dozdobení až při servírování, můžeme přidat i osmažené krutony.