přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Zapečený květák je výborná a zdravá záležitost. Celý květák uvař v mírně osolené vodě téměř doměkka (al dente), vyjmi a nožem odkrájej růžičky po obvodu.
Růžičky vlož do zapékací misky nebo do pekáčku. V mezičase vaření květáku si v rendlíku rozehřej 3 lžíce másla, do kterého vmíchej hladkou mouku a umíchej řídkou světlou jíšku.
Zalej ji studeným mlékem, rozšlehej metličkou, osol, mírně opepři a přiveď k varu. Výsledkem by měla být konzistentní hustá omáčka. Provař po dobu 10 minut a neustále míchej, aby se omáčka nepřipálila.
Vypni ohřev, nech 10 minut odpočinout a najemno nastrouhej sýr (můžeš použít i jiný sýr dle chuti, klidně i sýr plísňového typu - přidat můžeš také osmaženou nakrájenou šunku, slaninu nebo na nudličky nakrájené pečené kuře, zde se nápadům meze nekladou). Do omáčky přidej pažitku a opatrně zamíchej.
Omáčkou zalej květák v zapékací misce do úrovně květáku a rychle zapeč pod dobu 15 minut s horním ohřevem na 200 ℃. Během pečení hlídej, aby byla horní krusta krásně dohněda opečená, v dolní části zůstane omáčka. Zapečený květák si skvěle rozumí s následujícími recepty.