0

Zapečený květák

přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu

eidam
květák
máslo
mléko
mouka hladká
pažitka
sůl

menší květák, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, lžička soli, 600 ml plnotučného mléka, 300 g eidamu a lžíce nasekané pažitky

čas u plotny
44 minut
náročnost
jednoduché
nádobí
hrnec, rendlík a pekáček
cena porce
26
počet porcí
4 porce
hodnocení
originální

Zapečený květák je výborná a zdravá záležitost. Celý květák uvař v mírně osolené vodě téměř doměkka (al dente), vyjmi a nožem odkrájej růžičky po obvodu.

Růžičky vlož do zapékací misky nebo do pekáčku. V mezičase vaření květáku si v rendlíku rozehřej 3 lžíce másla, do kterého vmíchej hladkou mouku a umíchej řídkou světlou jíšku.

Zalej ji studeným mlékem, rozšlehej metličkou, osol, mírně opepři a přiveď k varu. Výsledkem by měla být konzistentní hustá omáčka. Provař po dobu 10 minut a neustále míchej, aby se omáčka nepřipálila.

Vypni ohřev, nech 10 minut odpočinout a najemno nastrouhej sýr (můžeš použít i jiný sýr dle chuti, klidně i sýr plísňového typu - přidat můžeš také osmaženou nakrájenou šunku, slaninu nebo na nudličky nakrájené pečené kuře, zde se nápadům meze nekladou). Do omáčky přidej pažitku a opatrně zamíchej.

Omáčkou zalej květák v zapékací misce do úrovně květáku a rychle zapeč pod dobu 15 minut s horním ohřevem na 200 ℃. Během pečení hlídej, aby byla horní krusta krásně dohněda opečená, v dolní části zůstane omáčka. Zapečený květák si skvěle rozumí s následujícími recepty.

energie celkem ∽ 1770 kcal
bílkoviny
∽ 91 g
tuky
∽ 116 g
sacharidy
∽ 69 g
z toho cukry
∽ 30 g
energie porce ∽ 443 kcal
bílkoviny
∽ 22,8 g
tuky
∽ 29 g
sacharidy
∽ 17,3 g
z toho cukry
∽ 7,5 g
Máš nápad na zlepšení nebo je tu chyba?
Recept do práce
Recept YouCook Šťouchané brambory
Šťouchané brambory
Parádní příloha, kterou můžeš doladit anglickou slaninou.

6

Ověřený recept YouCook
Recept YouCook Olivové brambory
Olivové brambory
Pečené brambory ve slupce vychytaně jednoduše.

3

Recept na levné jídlo
Recepty YouCook Zelný sladkokyselý salátek
Zelný sladkokyselý salátek
Vynikající příloha ke smaženým jídlům nebo prostě jen tak.

5

Recept na levné jídlo
Recept YouCook Smažené brambory
Smažené brambory
Brambory jsou tak luxusní, že se dají jíst samotné.

4

Recept YouCook Vařené brambory
Vařené brambory
Klasická příloha, která už snad ani nemůže být klasičtější.

2

Recept do práce
Recept YouCook Frisée salát se slaninou
Frisée salát se slaninou
Lehká příloha k masu v podobě štěrbáku se slaninou a dressingem z balsamica.

7

načítání dalších receptů