přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Fleky uvařte v mírně osolené vodě do stavu al dente (na skus, lehce nedovařené), vytáhněte z vody, zceďte a propláchněte studenou vodou. Na pánvi usmažíme vybranou uzeninu, (zde doporučujeme kvalitní oloupané špekáčky, anglickou slaninu nebo uzeninou plec či krkovici). Na pánvi rozehřejte pět lžic oleje nebo tuku a vložte uzeninu a smažte, dokud nechytne barvu. Poté přidejte nahrubo nakrájené větší nebo dvě menší cibule a oplékejte, až cibule zesklovatí. V připraveném pekáči vše důkladne promícháme, duchutíme solí a pepřem a vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. V mezičase rozklepneme 6 vajec, rozmícháme, přidáme 2 dcl smetany na vaření, sekanou pažitku (jarní cibulku) na jemno a poctivě rozšleháme metličkou. Pekáč vyndáme z trouby a rovnoměrně zalijeme připravenými vejci se šlehačkou. Vrátíme zpět do trouby rozehřáté na 180 stupňů na minimálně 20 minut, pokud chcete zapečené více do zlatova, přidejte 15-20 minut pečení. Podáváme s kyselými okurkami nebo nakládanou červenou řepou. Vychlazené fleky osmažte na malém množství tuku na pánvi. Skvělé jako druhý chod.