přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Vepřová pečínka začíná pomazlením s masem. Vepřovou plec opláchni, osuš, okmínuj, posypej solí a tučnější částí dolů polož maso vcelku do pekáče spolu s cibulí. Zalej ho vodou asi do 3cm výšky a přikryj pokličkou nebo druhým pekáčem. Maso peč v troubě vyhřáté na 180 ℃. Během pečení ho několikrát přelij výpekem.
Asi po půl hodině maso odkryj a peč ho odkryté, opět během pečení přelévej výpekem, pokud je nutné dolij trochou vody. Asi po hodině pečení maso obrať a pokud je tučná část vysoká, prořízni ji asi do hloubky 1 cm na čtverečky. Aby se uvolnil tuk, je dobré maso propichovat vidličkou přes tučnou část až k libové.
Před koncem pečení maso opět otoč a zvyš teplotu na 220 ℃. Šťáva dostane za půl hodiny zlatohnědou barvu a kůrka je pěkně křupavá. Pro lepší barvu a chuť je dobré do šťávy přidat trochu papriky a několik stroužků česneku. Po upečení maso vyjmi, šťávu zahusti tmavou jíškou, krátce povař a přeceď. Maso nakrájej přes vlákna na 1cm plátky.