přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Vepřová pečínka začíná pomazlením s masem. Vepřovou plec opláchni, osuš, okmínuj, posypej solí a tučnější částí polož maso vcelku do pekáče spolu s cibulí. Zalij ho vodou asi do 3cm výšky a přikryj pokličkou nebo druhým pekáčem. Maso dus jemně asi půl hodiny, potom ho s pekáčem vlož do vyhřáté trouby na 180 ℃. Peč ho odkryté a za stálého polévání vlastní vypečenou šťávou. Vodu během pečení nepřilévej.
Asi za hodinu a půl maso obrať a pokud je tučná část vysoká, prořízni ji asi do hloubky 1 cm na čtverečky. Peč maso dále bez dalšího podlévání vodou. Aby se uvolnil tuk, je dobré maso propichovat vidličkou přes tučnou část až k libové. Za 45 minut maso zalij teplou vodou do původní výšky a zvyš teplotu na 220 ℃. Šťáva dostane za půl hodiny zlatohnědou barvu a kůrka je pěkně křupavá. Pro lepší barvu a chuť je dobré do šťávy přidat trochu papriky a několik stroužků česneku.