přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Do mísy prosej hladkou mouku přes sítko, přidej sůl a změklé máslo pokojové teploty. Máslo prsty zapracuj do mouky tak, aby v mouce nezůstaly velké hrudky.
Do hotové hmoty udělej uprostřed důlek, do kterého vlijte v druhé misce rozmíchané čerstvé droždí s 300 ml vlažné vody (umíchejte až do úplného rozpuštění droždí).
Poctivě vypracuj jemné a hladké těsto promnutím všech ingrediencí. Těsto vyklop z mísy a ještě na vále nebo volné ploše ručně pořádně prohnětej.
Vrať těsto do mísy, zakryj potravinářskou fólií a nech kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svoji velikost. Vykynuté těsto rozděl na dvě stejně velké části a z každé části vyválej obdélník, který stoč do roličky, hrany zatoč směrem dolů.
Obě formy na toastový chléb nebo biskupský chlebíček vymaž máslem a umísti do nich roličky spojem dolů. Opět zakryj potravinářskou fólií a opět nech kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřej na 230 °C.
Vykynuté těsto potři prošlehaným vejcem a dej péct do předehřáté trouby. Peč 15 minut, poté sniž teplotu na 200 °C a peč asi 20 minut dozlatova. Upečený chleba ihned vyklop z formy a nech vychladnout ideálně na mřížce, aby chladlo také odspodu.