přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Svíčková na smetaně vypadá složitě, ale tak horké to zase nebude. Do rozehřátého oleje přidej 2 lžíce cukru a míchej, dokud cukr nezkaramelizuje.
Ve chvíli, kdy je hotov světlý karamel, přidej mraženou zeleninu pod svíčkovou a krátce restuj. Do základu přidej nové koření, celý pepř, bobkové listy, octa, lžíci cukru a 2 lžičky plnotučné hořčice.
Počkej až zelenina povolí, přidej nahrubo nakrájenou cibuli a krátce promíchej. Maso nech v celku, ideálně převázej kuchyňským provázkem, řádně osol a opepři.
Vlož do základu a nech ze všech stran zatáhnout. Poté jej zalej zeleninovým vývarem z bujónu tak, aby maso bylo ze 3/4 ponořené. Zeleninový vývar si můžeš rychle připravit krátkým převařením zeleninového bujónu v potřebném množství vody. Dus doměkka v troubě na 170 ℃ nebo na sporáku na mírném ohřevu.
Během dušení dolévej bujónem na stále stejnou hladinu. Měkké maso vyjmi. Tyčovým mixérem rozmixuj v hrnci základ včetně koření. Omáčku zahusti tmavou jíškou a povař 5 min. Přidej 33% smetanu a dochuť octem, lžičkou plnotučné hořčice, případně solí a cukrem. Krátce povař a znovu rozmixuj přímo v hrnci.
Na závěr přidej pár kapek citrónu a případně rozřeď 12% smetanou na požadovanou konzistenci omáčky. Omáčku přeceď, odstav z ohřevu, přidej máslo a dobře promíchej. Maso nakrájej na plátky přes svázané vlákno, polož na talíř a přelij omáčkou. Při opětovném ohřívání omáčku povol mlékem a zašlehej metličkou.