přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Z břišní dutiny vyjmi droby i přebytečný tuk. Z drobů si můžeš připravit polévku. Husu pořádně osol zvenku i uvnitř (opravdu nešetři) a okmínuj. Dej na plech nebo na mřížku a nech odležet v lednici alespoň přes noc, ideálně je 24 hodin. Pokud máš husu mraženou, rozmraž ji pomalu v lednici, na to ale připočítej alespoň 2 dny.
Nasolenou husu osuš a dutinu vyplň očištěnými jablky. Pokud jsou menší, narvi je tam celá, jinak je rozkroj. Husu dej do pekáčku s integrovaným roštem, pokud ho nemáš dej na rošt trouby a hlubší pekáč s vodou na podlití pro zachytávání výpeku hned pod rošt. Dojde tak ke správné cirkulaci teplého vzduchu i pod husou.
Peč podle velikosti husy 4 až 6 hodin na 125 ℃. Hotovo jest, když jde maso pěkně od kosti. Před poslední čtvrthodinkou vyndej husu z trouby, rozhul troubu na 230 ℃ a až trouba teploty dosáhne, vlož husu zpátky do troubu a kůrku rychle zapeč na 15 minut.
Výpek v pekáčku na ohřevu rozřeď 2 deckami vody, pořádně rozmíchej, přeceď do rendlíku a při podávání husu polej. Pokud chceš hustou šťávu, nejprve rozehřej z husy sebrané sádlo, přidej lžíci mouku, chvíli zasmahni a přidej výpek rozředěný vodou viz výše.