přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Pro smetanovou omáčku promíchej v míse zakysanou smetanu, čerstvý kopr, půl lžičky soli, šalotku a kůru z citrónu, mísu zakryj a dej do lednice. Na tapenádu ohřej v malém rendlíku pomerančový džus téměř k varu a odstav. Do horkého džusu vsypej brusinky a zakryj. Nech stát 15 minut, pak slij přes cedník, nech okapat a vychladnout.
Tekutinu už nebudeš potřebovat. V misce smíchej plátky mandlí s petrželkou, solí, pepřem a olivovým olejem. Přidat můžeš i sušené brusinky. Podávej při pokojové teplotě. Troubu si předehřej na 180 °C. Na plech rozlož pevný alobal a na něj pečicí papír, na který umísti lososa. Alobal zahni mírně nahoru do tvaru lodě, ze které nebude nic vytékat na plech.
Suroviny na glazuru prohřívej v rendlíku na silnějším ohřevu. Jakmile začne glazura pěnit, sniž ohřev na střední a nech 2 minuty pěnit. Poté odstav a nalij přímo na lososa. Lososa osol a opepři čerstvým drceným pepřem. Zvedni okraje alobalu a zmačkej je dohromady a udělej z lodičky balíček. Peč ve vyhřáté troubě 15 minut.
Vyjmi z trouby, alobalový balíček sroluj po stranách lososa tak, aby byl pečicí papír zakrytý alobalem. Přepni troubu na gril při vysoké teplotě a griluj lososa 7-10 minut, až zkaramelizuje. Pokud nemáš gril, dopeč lososa v troubě v otevřeném balíčku. Pečeného lososa přenes na alobalu a papíru na servírovací talíř, opatrně obojí zpod něj vytáhni a výpek slij k lososovi. Zakryj ho alobalem na 15 minut.
K podávání polij lososa smetanovo-koprovou omáčkou, na ni pak nanes tapenádu, posypej petrželkou nebo třeba semínky z granátového jablka. Zakapej citronovou šťávou. Lososa doplň klínky citronu na pokapání. Koprová omáčka je skvělá, když je smíchaná s trochou výpeku, který by ale při podávání neměl být ztuhlý, je přímo skvělá.