0

Sváteční pečený losos

přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu

česnek
citrón
kopr
losos
mandle
máslo
med
olivový olej
pepř mletý
petrželová nať
pomeranč
šalotka
sůl
zakysaná smetana

kilo a půl filetů z lososa s kůží bez kostí, 2 lžičky soli a lžička drceného pepře, hrst nahrubo nasekané petrželky a lžíce citronové šťávy a 2 citrony nakrájené na klínky na dozdobení (na smetanovou omáčku): 360 ml tučné zakysané smetany, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, půl šalotky nastrouhané najemno, jeden a půl lžíce najemno nastrouhané kůry z biocitronu a půl lžičky soli, (na sváteční tapenádu): čtvrt litru pomerančového džusu, 90 g opražených mandlových plátků, hrst nahrubo nasekané hladkolisté petrželky, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře a lžíce extra panenského olivového oleje, (na medovou glazuru): 150 g másla, 120 ml medu, 3 stroužky drceného česneku

čas u plotny
50 minut
náročnost
náročnější
nádobí
mísa, pekáč, rendlík
cena porce
110
počet porcí
8 porcí
hodnocení
lahůdka

Pro smetanovou omáčku promíchej v míse zakysanou smetanu, čerstvý kopr, půl lžičky soli, šalotku a kůru z citrónu, mísu zakryj a dej do lednice. Na tapenádu ohřej v malém rendlíku pomerančový džus téměř k varu a odstav. Do horkého džusu vsypej brusinky a zakryj. Nech stát 15 minut, pak slij přes cedník, nech okapat a vychladnout. 

Tekutinu už nebudeš potřebovat. V misce smíchej plátky mandlí s petrželkou, solí, pepřem a olivovým olejem. Přidat můžeš i sušené brusinky. Podávej při pokojové teplotě. Troubu si předehřej na 180 °C. Na plech rozlož pevný alobal a na něj pečicí papír, na který umísti lososa. Alobal zahni mírně nahoru do tvaru lodě, ze které nebude nic vytékat na plech. 

Suroviny na glazuru prohřívej v rendlíku na silnějším ohřevu. Jakmile začne glazura pěnit, sniž ohřev na střední a nech 2 minuty pěnit. Poté odstav a nalij přímo na lososa. Lososa osol a opepři čerstvým drceným pepřem. Zvedni okraje alobalu a zmačkej je dohromady a udělej z lodičky balíček. Peč ve vyhřáté troubě 15 minut.

Vyjmi z trouby, alobalový balíček sroluj po stranách lososa tak, aby byl pečicí papír zakrytý alobalem. Přepni troubu na gril při vysoké teplotě a griluj lososa 7-10 minut, až zkaramelizuje. Pokud nemáš gril, dopeč lososa v troubě v otevřeném balíčku. Pečeného lososa přenes na alobalu a papíru na servírovací talíř, opatrně obojí zpod něj vytáhni a výpek slij k lososovi. Zakryj ho alobalem na 15 minut. 

K podávání polij lososa smetanovo-koprovou omáčkou, na ni pak nanes tapenádu, posypej petrželkou nebo třeba semínky z granátového jablka. Zakapej citronovou šťávou. Lososa doplň klínky citronu na pokapání. Koprová omáčka je skvělá, když je smíchaná s trochou výpeku, který by ale při podávání neměl být ztuhlý, je přímo skvělá.

Recept YouCook Bramborové stripsy
Recept do práce
Bramborové stripsy
Vynikající s různými omáčkami jen tak k večernímu leháru u telky.

8

Recept YouCook Bramborové půlky s rozmarýnem
Bramborové půlky s rozmarýnem
Rozměrýnem provoněné půlky skvělé chutí i vizáží.

4

Recept YouCook Smažené brambory
Recept na levné jídlo
Smažené brambory
Brambory jsou tak luxusní, že se dají jíst samotné.

4

Recept přílohy YouCook Jarní bramborový salát
Jarní bramborový salát
Skvělý bramborový salát ke smaženému nebo grilovanému masu.

7

Recept YouCook Pikantní libanonské brambory
Ověřený recept YouCook
Pikantní libanonské brambory
Blízkovýchodní skvělý recept na pečené pikantní brambory.

7

Recept YouCook Bramborová hranolky
Recept na levné jídlo
Bramborové hranolky
Skvělé domácí hranolky bez friťáku nadchnou nejenom děti.

3

načítání dalších receptů