přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Do pekáče dej hovězí maso rozkrojené na 4 díly. Přidej očištěnou mrkev, celer, česnek, petržel a neoloupanou cibuli zbavenou horního a dolního konce. Zeleninu rozkrájej na větší kusy, cibuli pouze na půlky. Přidej 4 nové koření a celý pepř. Do rozpálené trouby na 180 ℃ vlož pekáč a peč 25 minut. Po dobu pečení nepodlévej vodou. Poté maso a veškerý obsah přesypej do hrnce a zalij vodou v poměru 1:2, tedy na jeden díl masa a zeleniny dva díly vody. Tento poměr udržuj až do úplného konce vaření.
Přidej dva zeleninové bujóny a zelenou petrželovou nať nebo zelenou jarní cibulku. Na mírném výkonu vař alespoň 4 až 5 hodin, voda musí pouze lehce perlit. Z povrchu sítkem sbírej během vaření sraženinu. Až je maso měkké, přeceď vývar přes jemné síto. Vývar dochuť solí a špetkou mletého pepře, pár kapkami citrónu a malou lžičkou másla.
Při podávání přidej najemno nakrájenou jarní cibulku. Jako vložka můžou posloužit různé druhy těstovin nebo zeleniny, které vždy vař zvlášť. Speciální hovězí vývar je silný a skvělý například s pečivem nebo zvlášť podávanými jemnými nudlemi. Je ale skvělý sám o sobě jako další polévky níže.