přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Špagety carbonara začni uvařením špaget. Do velkého hrnce dej vařit vodu na těstoviny. Do vroucí vody dej lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vlož do ní špagety. Povař je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus, tedy al dente. V mezičase nakrájej slaninu nebo v ideálním případě uzenou pancettu na půlcentimetrové kostičky a nastrouhej sýr najemno.
V misce našlehej metličkou žloutek, osol a opepři špetkou soli a pepře. Rozmáčkni oba stroužky česneku plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Na velké pánvi rozpusť máslo a vsypej do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním výkonu smaž zhruba 5 minut. Míchej, až je slanina zlatá a křupavá, pak můžeš česnek vyjmout.
Uvařené špagety přelož do pánve, možné je i s trochou vody a sniž ohřev. Do misky s vejci přišlehej drtivou většinu sýra. Pánev odstav a vmíchej vejce se sýrem. Promíchávej od spodu tak, aby se všechny špagety krásně obalily vejce se sýrem, pokud je omáčka příliš hustá, zjemni ji vodou ze špaget. Špagety podávej na talíř stočením do hnízda, navrch přidej trochu sýra a drcený pepř.