přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Rybí polévka dá trochu zabrat. Hlavu kapra očisti a zbav ji očí a žaber. Zeleninu očisti a oloupej, půlku zeleniny nakrájej na drobné kostičky, půlku na větší kusy. Do hrnce dej hlavu a odřezky. Přidej větší kusy zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalij asi 1,5 litrem vody a přiveď těsně pod bod varu.
Takto vývar táhni asi půl hodiny. Poté sceď a maso z kostí a hlavy ober a pokrájej nadrobno. V omytém hrnci rozehřej dvě lžíce másla a přidej zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahni dozlatova, přidej nadrobno pokrájenou cibuli a znovu osmahni dozlatova. Vmíchej mouku a opět orestuj do zlatavé mouky. Přidej procezený vývar a dobře promíchej.
Přidej nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osol. Přiveď k mírnému varu a vař asi čtvrt hodiny. Starší pečivo nakrájej na kostičky a opeč dozlatova na lžíci másla. Do hotové polévky vmíchej obrané maso a nasekanou petrželku. Podávej spolu se smaženými krutony. Rybí polévka je součástí vánoční tabule stejně jako recepty níže.