přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Rozstřelený španělský ptáček je o dost jednodušší, než jeho svázaný brácha. Cibuli oloupej, nakrájej najemno a za občasného míchání pozvolna smaž ve větším hrnci na 2 lžících rozpáleného oleje. V mezičase dej vařit vejce natvrdo. Maso nakrájej na silnější nudličky nebo větší kousky a po pár minutách přidej k cibuli a nech maso zatáhnout. Pokud se bude cibulka připalovat, podlej vodou. Přidej na tenké plátky nakrájený špek a vše důkladně promíchávej. V mezičase rozpusť hovězí bujón ve vodě a přiveď ke krátkému varu. Až je maso zatažené a orestované, přidej lžíci hořčice a krátce orestuj na vyšší teplotě, zalej bujónem, přidej nové koření, přiklop pokličkou a podus asi půl hodiny. Připrav si na drobno pokrájenou okurku, salám a vychlazená vejce natvrdo. Až je maso měkké, přidej tyto ingredience, nastrouhej špetku muškátového oříšku na jemné straně struhadla a vař dalších asi 10 minut. Zahustit do požadované hustoty tmavou jíškou, dochuť solí a pepřem. Špek můžeš ponechat, to ocení fajnšmekři, děti ho ale úplně nemusí.