přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Rajská omáčka začíná přípravou karamelu. Do hrnce dej čtyři lžíce oleje a rozehřej. Přidej 2 lžíce cukru a za stálého míchání po pár minutách vytvoř světlý karamel. Přidej 200 g proužků zeleniny pod svíčkovou. Zelenina pustí vodu a karamel se v ní rozpustí.
Přidej velké balení rajčatového protlaku, zarestuj a přidej nové koření, celý pepř a bobkový list. Zalej 750 ml zeleninového vývaru, který si připravíš krátkým převařením zeleninového bujónu.
Vař asi 15 minut a nakonec zahusti tmavou jíškou a 5 minut provař. Celou omáčku přeceď, nemixuj a dochuť jí cukrem, solí, můžeš pár kapek citrónu. V případě, že podáváš s masovými koulemi, koule v omáčce krátce provař.