přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Pikantní rizoto začneš přípravou pečené rýže. V hrnci si rozpusť dvě lžíce oleje nebo rostlinného tuku a ve chvíli, kde je tuk žhavý, vsypej rýži. Rýži za stálého míchání smaž, dokud se její barva nezmění na matně bílou. Využívej střední plamen tak, aby jsi rýži smažil, ale zároveň ji nespálil dohněda. V mezičase si předehřej troubu na 150 ℃. Ve chvíli, kdy je všechna rýže matně bílá, ji zalej dvojnásobným objemem osolené vody (oproti objemu rýže). Při vlévání buď opatrný, hrnec je žhavý a chvíli to bude řádně prskat. Případná spálená zrnky vyjmi sítkem. Za stálého míchání vař pozvolna do chvíle, kdy v rýži vytvoříš vařečkou kříž, který se pozvolna uzavírá do sebe. Před přidáním do trouby můžeš vmíchat několik lžic předsmažené cibulky. Rýži vytvarovanou do menšího jehlanu peč pod pokličkou v troubě asi 20 minut, občas rýži promíchej, nedojde tak k tomu, že některá zrnka budou zcela vysušená a tvrdá. Po ca 20 minutách rýži ochutnej a podle potřeby peč déle. V mezičase pečení si na půl centimetrové kousky nakrájej slaninu a smaž na velké pánvi, narájej si na drobno i cibuli a mrkev také na menší kousky. Asi po pár minutách restování slaniny přidej mrkev a ke konci také cibuli, vše řádně míchej a restuj, až cibulka zezlátne. Přidej pečenou rýži, přidej sójovou omáčku a chilli kousky. Vše pořádně promíchej a dochuť. Podávej ideálně s nastrouhaným tvrdým sýrem nebo parmazánem.