přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Nejprve si zadělejte kvásek smícháním 21g droždí, 100 ml vlažné vody, lžičky cukru a lžičky mouky. Nechte asi 15 minut odpočívat, než kvásek vzejde. Mezitím si do větší mísy připravte 150 ml vlažné vody, lžíci mléka, 2 lžičky soli, 6 lžic másla nebo sádla a zbytek mouky, promněte prsty a nakonec přimíchejte i kvásek. Těsto přibližně 10 minut ručně propracovávejte a nechte kynout minimálně 45 minut. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, začněte tvořit rohlíky (točením do sebe) nebo houstičky (pletením přes sebe), které potřete žloutkem rozšlehaným s jednou lžící mléka. Můžete je ještě ozdobit kmínem, mákem, sezamem nebo hrubou solí. Housky nebo rohlíky nechte ještě 10 minut odpočinout a nakynout, nakonec je vložte na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 200 ℃ a pečte dozlatova.