přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
V hrnci si rozpusť dvě lžíce oleje nebo rostlinného tuku a ve chvíli, kde je tuk žhavý, vsypej hrnek a půl rýže. Rýži za stálého míchání smaž, dokud se její barva nezmění na matně bílou. Využívej střední ohřev tak, aby jsi rýži smažil, ale zároveň se nespálila dohněda. V mezičase si předehřej troubu na 150 ℃.
Ve chvíli, kdy je všechna rýže matně bílá, ji zalij dvojnásobným objemem osolené vody (tedy 3 hrnky). Při vlévání buď opatrný, hrnec je žhavý a chvíli to bude řádně prskat. Za stálého míchání vař pozvolna do chvíle, kdy v rýži vytvoříš vařečkou kříž, který se pozvolna uzavírá do sebe. Případnou spálenou rýží vyjmi sítkem, bude plavat na hladině. Pokud máš, přimíchej 2 lžíce předsmažené cibulky.
Rýži vytvarovanou do nižšího jehlanu peč pod pokličkou v troubě asi 20 minut, občas rýži promíchej, nedojde tak k tomu, že některá zrnka budou zcela vysušená a tvrdá. Po ca 20 minutách rýži ochutnej a podle potřeby přidej na čase pečení.