přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Meruňky pořádně omej a vypeckuj je. Vlož do většího hrnce a rozmixuj tyčovým mixérem. Zasypej želírovacím cukrem poměru 2:1 (pozor, existují i 3:1, pak poměr případně uprav) a přiveď k varu. Vař asi 5 minut. Odeber případnou pěnu, ať nedělá neplechu ve sklenici. Po 5 minutách odeber kousek džemu na talířek a jestliže ztuhne, začni džem ládovat do sklenic. Pokud je příliš řídký, přidej želírovací cukr, pořádně promíchej a opět pár minut povař.
Sklenice a víčka pořádně vyčisti papírovým ubrouskem namočeným v lihu a důkladně vytři bez dotyku vnitřku sklenice nebo víčka. Když nemáš líh, tak je prostě jenom pořádně vymej a vysuš. To je důležité pro trvanlivost džemu. Sklenice naplň po okraj, pořádně uzavři a otoč víčkem dolů na utěrku. Nech vychladnout. Skladuj ve tmě a v chladu.