přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Polohrubou mouku smíchej ve střední míse se 2 lžícemi cukru krupice, přidej půl balení prášku do pečiva, půlku povoleného másla na menší kousky a jedno vejce. Vypracuj v hladké těsto v robotu nebo ručně a nech čtvrt hodiny odpočívat. V mezičase si vymaž zvolenou formu máslem a vysypej zlehka hrubou moukou. Čtvrtinku těsta si dej stranou a větší část rozválej lahvinkou alkoholu nebo válečkem na asi půl centimetru vysoký plát. Rozválené těsto vylož do formy. V mezičase si nakrájej půl kila oloupených a jadřinců zbavených jablek na malé kousky. Vlož do hrnce, zasypej dvěma lžičkami skořice, přidej asi 2 decky vody a lehce povař do změknutí asi na 10 minut. Přidej třeba citrónovou kúru, případně kyselejší jablka doslaď. Během varu zasypej půl sáčkem vanilkového pudinku. Po uvaření rozmísti rovnoměrně do formy a navrch vylož na ozdobení slabé proužky o šířce asi 1 cm připravené ze zbytku těsta. Peč asi 30 minut. Po upečení a vychladnutí posypej před podáváním moučkovým cukrem. Linecký koláč je známý také jako mřížkovaný koláč a je naprosto skvělý. Níže najdeš další sladkou inspiraci.