přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Kynutí škvarkoví šneci začínají těstem, pro které si zahřej mléko na teplotu těla, přidej lžičku cukru, rozdrob do něj droždí a nech 10 až 15 minut vzejít kvásek. Do mísy robota zatím prosej mouku.
K mouce přidej vzešlý kvásek, jedno vejce, zakysanou smetanu a sůl a vypracuj pevnější a pružné nelepivé těsto. Zformuj z něj kouli, popraš moukou a nech pod utěrkou v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem, to potrvá asi 45-60 minut.
V mezičase umel nebo rozmixuj škvarky. Pokud jsou příliš suché a drobivé, přidej lžíci sádla. Vykynuté těsto rozděl na poloviny.
Na pomoučené desce rozválej polovinu těsta do obdélníku vysokého asi půl centimetru (možná trochu víc) a potři ho polovinou mletých škvarků tak, aby na jedné delší straně zůstal asi třícentimetrový pruh čistý. Osol, opepři a z delší strany zaviň do rolády.
Ostrým nožem nakrájej jednotlivé šneky a přenes je na plech. Takhle zpracuj i druhou polovinu těsta. Šneky nech pod utěrkou ještě asi 20 minut dokynout a v mezičase předehřej troubu na 200 °C.
Před pečením šneky potři druhým rozkvedlaným vajíčkem a posypej kmínem a hrubou solí. Peč v předehřáté troubě 15-18 minut, v polovině pečení můžeš teplotu stáhnout na 180 °C. Nejlepší jsou úplně čerstvé.