přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Pro květákové placky si předehřej troubu na 180 °C a plech vylož papírem na pečení. Středně velký květák omyj, rozeber na malé růžičky a po částech rozmixuj v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem na jemnou drť, která připomíná rýži. Květák přesypej na plech a rozprostři do stejnoměrné vrstvy.
Lehounce zakápni olejem nebe třeba postříkej olejem ve spreji a peč asi 15 minut. Květák se tak zbaví přebytečné vody, částečně změkne a zvýrazní se jeho chuť. V průběhu pečení ho občas promíchej, pokud začne na krajích plechu lehce zlátnout, máš hotovo. Vyjmi ho z trouby a nech zchladnout, troubu můžeš nechat zapnutou a trochu si v kutlochu zatopit, pokud teda není červenec.
V mezičase nastrouhej do velké mísy sýr najemno, přidej němu květák, vejce, koření a špetku soli. Sýr už je dost slaný, tak s tou solí bacha. Lžící promíchej do vlhké soudržné hmoty. Koření můžeš měnit dle preferencí. Místo kurkumy můžeš použít třeba mletou papriku (i uzenou), kmín, česnekový prášek, chilli, zázvor, různé směsi kari nebo čerstvou petrželku. Placky budou pokaždé jiné, ale vždy skvělé.
Plech vylož čistým pečícím papírem a pomocí ubrousku ho velmi lehce potři olejem. Velkou lžící odebírej hromádky květákového těstíčka a přímo na plechu pomocí lžíce formuj placičky vysoké asi 1 cm. Povrch potři kapkou oleje a vlož do trouby předehřáté na 180 °C. Peč 15 minut, pak je otoč a dopeč z druhé strany po dobu 5 minut.