přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Kulajda je závislá na houbách, takže pokud máš houby usušené, dej je do hrnce, zalij litrem vody a osol. Pár minut povař a pak přisypej kmín a nadrobno pokrájené brambory. Vař, dokud nejsou brambory měkké. V mezičase si v misce metličkou smíchej 33% smetanu a hladkou mouku.
Když jsou brambory měkké, přilij za neustálého míchání smetanu s moukou do hrnce a vař, dokud polévka nezhoustne. Přidej zakysanou smetanu, prohřej a přidej kopr. Do polévky rozklepni vejce a rychle rozmíchej. Dochuť solí, cukrem, případně octem.
Můžeš připravit také samostatnou polévku a zastřené vejce připravit zvlášť: do mírně osolené, okyselené vody opatrně vyklepni syrové vejce (žloutek se nesmí roztrhnout) a mírným varem je částečně uvař tak, aby žloutek zůstal měkký.