přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Tajemstvím skvostného bramboráku je kromě obyčejného sádla také jedlá soda nebo kypřící prášek. Pro bramboráky nejsou vhodné nové brambory, obsahují méně škrobu a hůře se pojí, tedy bramborák se více trhá. Do hluboké mísy nastrouhej brambory z poloviny na hrubo a z poloviny najemno.
Přidej dvě lžíce solamylu, lžíci hladké mouky, osol, opepři dle chuti, přidej česnek, vejce, v dlaních promnutou majoránku, kypřící prášek nebo jedlé sody a řádně promíchej. Nech 5 minut odpočinout a na rozehřáté pánvi s dostatečným množstvím ideálně vepřového sádla smaž po obou stranách dozlatova. Bramborák by měl při smažení téměř plavat.
Při vyjmutí nech bramboráky okapat, skládej je do kastrolu vystlaným papírovými utěrkami na kolmo. Vždy si udělej první zkušební bramborák a případně, dochuť. Než dosmažíš všechny bramboráky, již hotové bramboráky uchovávej v troubě vyhřáté na 90 ℃, pokud je tedy nemíníš rovnou odebírat do krku. Usmažené bramboráky můžeš dozdobit jarní cibulkou.