přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Troubu si předehřej na 200 ℃. Do menší zapékací mísy dej oloupané stroužky česneku, pokapej je olivovým olejem a posypej špetkou soli. Peč asi 20 minut dozlatova a doměkka. Po upečení mísy vyjmi a nech česnek trochu vychladnout. V mezičase pečení oloupej brambory a nakrájej je na kostičky. Brambory uvař ve lžičkou osolené vodě doměkka, po uvaření brambory sceď.
Přidej k nim opečené stroužky česneku a 700 ml zeleninového vývaru, který si připravíš krátkým převařením zeleninového bujónu ve vodě, sójovou smetanu, lahůdkové droždí, mletou sušenou cibuli a sušený tymián. Dochuť pepřem a solí dle potřeby a rozmixuj na hladký krém. Přiveď opět k varu a vař asi 5 minut. V mezičase si očisti houby a nakrájej na tenké plátky. Na pánvi si rozpal dvě lžíce olivového oleje a orestuj houby spolu s tymiánem, solí a mletým pepřem po dobu asi 10 minut, dokud se nevypaří voda.
Podlej bílým vínem, zbytek v lahvi zprocesuj účelem, ke kterému bylo víno primárně určeno a restuj zhruba dalších 5 minut. Při podávání můžeš polévku ozdobit dýňovým olejem, přidej na ní orestované houby (můžeš použít i žampióny) a posypej čerstvým tymiánem. Kardinálního vyladění pak docílíš přidáním osmažených malých kostiček slaniny. Krémová bramborovo-česneková polévka s houbami se skvěle hodí třeba k těmto hlavním jídlům.