přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Máslo rozehřej v hrnci a stáhni ohřev. Do másla vsypej mouku, asi dvě minutky pečlivě míchej a zasmaž tak světlou jíšku dozlatova. K jíšce přilej decku hovězího vývaru a metlou rychle promíchávej, aby vznikla kaše bez hrudek. Pokud nemáš vývar k dispozici, krátce převař kostku hovězího bujónu v litru vody.
Přilej další deci vývaru a postup opakuj, dokud nedoliješ celý vývar. Tímhle postupem zajistíš, že omáčka v sobě nebude mít hrudky ze špatně rozmíchané mouky. Omáčku osol, opepři a přiveď k varu. Přiklop pokličkou a na mírném ohřevu půl hodinky provař.
Do provařeného základu nalej smetanu, přiveď k varu a vař asi 2 minuty. Vypni ohřev a přidej hrst jemně nasekaného kopru a pořádně ho omáčce rozmíchej. Po přidání kopru už omáčku nevař. Omáčku dochuť octem a cukrem, případně podle chuti dále dochuť solí, octem nebo cukrem. Nakonec můžeš vmíchat lžíci másla pro zjemnění.