přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Nejdřív rozdrob do části vlažného mléka čerstvé droždí, přisypej lžičku cukru, zamíchej a nech vzejít kvásek. Čerstvé droždí poznáš tak, že se ti drolí, ale nelepí. Zatím utři v robotu či ručně do světlé pěny máslo a zbylý cukr.
Pak postupně přidávej oddělené žloutky jeden po druhém a stále míchej. Přilij kvásek, rum, přisyp sůl, obě mouky a přilij zbylé mléko. Těsto by mělo být hladké s puchýřky. Zapraš ho moukou a nech kynout na dvojnásobný objem.
Rozválej těsto na pomoučněném válu na 2 cm silnou placku. Vykrájej z ní kolečka o průměru 6 cm. Doprostřed kolečka dej vždy lžičku marmelády a přiklop druhým kolečkem. A znovu je spolu vykroj, aby se kolečka spojila. Plněné koblížky pokládej na pomoučněnou utěrku a nech 15 minut kynout.
Rozpal ve vyšším kastrolu olej na 175 °C. Opatrně do něj vkládej koblihy, na 2 minuty ho zakryj poklicí, pak koblihy obrať a smaž druhou stranu už bez poklice. Vylov je, nech chvíli okapat a zchladnout. Po vychladnutí je popraš moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou. Koblihy můžeš plnit marmeládou i po usmažení, pokud máš k dispozici plničku koblih.