přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Nejdřív rozdrob do části vlažného mléka čerstvé droždí, přisypej lžičku cukru, zamíchej a nech vzejít kvásek. Čerstvé droždí poznáš tak, že se ti drolí, ale nelepí. Zatím utři v robotu či ručně do světlé pěny máslo a zbylý cukr.
Pak postupně přidávej oddělené žloutky jeden po druhém a stále míchej. Přidej kvásek, přisyp sůl, obě mouky a přilij zbylé mléko. Těsto by mělo být hladké s puchýřky. Zapraš ho moukou a nech kynout na dvojnásobný objem.
Rozválej těsto na pomoučněném válu na do 2 cm silných válečků a zamotej do tvaru zle. Uzlíky pokládej na pomoučněnou utěrku a nech 15 minut kynout.
Rozpal ve vyšším kastrolu olej na 175 °C. Opatrně do něj vkládej uzlíky, smaž asi 2 minuty dozlatova, pak uzlíky otoč a smaž druhou stranu už bez poklice. Vylov je, nech chvíli okapat a zchladnout. Po vychladnutí je potři směsí rozpuštěného másla s rumem a obal je krystalickým cukrem.