přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Omytou a osušenou husu vlož do pekáče prsíčky dolů. Polovinu medu smíchej s olejem, trochou soli a pepře a vzniklou směsí husu potři. Podlij vodou a dej péct tak 3 hodiny na 120 ℃. Ideální je péct husu v hlubším pekáčku s vodou s integrovaným roštem pro správou cirkulaci tepla, pokud ho nemáš, dej husu na rošt trouby a pekáč s vodou pod ni pro zachytávání tuku.
Jablka oloupej, zbav jádřinců a nakrájej na osminky. Druhou polovinu medu zapracuj do másla se solí a pepřem a promíchej s jablky. Když je husa zpola upečená, otoč ji, vnitřek vyplň medovými jablky a společně dopeč na stejnou teplotu a zhruba podobný čas dozlatova.
Pokud chceš kůrku zvlášť křupavou, posledních 15 minut přidej na 230 ℃. Výpek v pekáčku můžeš rozředit deckou vody, provařit a procedit do rendlíku pro polití při podávání. Husa na medu je vynikající s bramborovými kroketami nebo třeba rýží. A nebo klasicky se zelím a knedlíkem.