přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Pokud máš hudu mraženou, dej jí dva dny v lednici a pozvolně ji tam rozmraz. Dobře vykuchanou a očištěnou husu omyj, pořádně osol uvnitř i vně, okmínuj a dej v hlubším pekáči do trouby rozehřáté na 200 ℃.
Podlij vodou a nejdříve přikrytou husu podus. Během dušení obrať a dávej pozor, aby kůže nepřilehla k pekáči. Doba pečení je různá, podle stáří a velikosti husy, ale počítej s několika hodinami. Mladá husa je hotová téměř za hodinu, starší tučnější husu musíš nejdříve asi hodinu dusit pod pokličkou, teprve potom peč odkrytou.
Během pečení polévej výpekem, z pekáče ale opatrně sbírej sádlo, aby nezůstávalo ve šťávě a nepřepalovalo se. V průběhu pečení propichuj vidličkou kůrku, aby tuk z masa mohl vytékat. Husu upeč doměkka se zlatavou kůrčičkou.
Výpek z husy můžeš rozředit deckou vody, rozmíchat, krátce převařit a procedit. Pokud chceš omáčku hustější, nejdříve zasmahni ve vybraném husím tuku lžíci hladké mouky a pak přidej proceděný výpek výše. Omáčkou pak při podávání husu přelij. Pečená husa na kmíně je skvělá s přílohami níže.