přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Přebraný hrách pečlivě propláchni, zalij vodou a nech máčet, aby dobře nabobtnal. Nabobtnalý hrách v téže vodě uvař doměkka a prolisuj. Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připrav světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalij asi litrem vlažné vody, uveď do varu, přidej mletý pepř, rozdrcenou majoránku a zvolna vař za občasného prošlehávání alespoň 10 minut.
Potom přidej prolisovaný hrách a opět zvolna vař asi 10 minut. Ke konci varu přidej do polévky česnek utřený se solí, krátce povař, polévku proceď a nakonec ji dochuť polévkovým kořením a důkladně provař. Propláchnutou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládej do polévky při podávání spolu se smaženými krutony.