přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Hovězí tokáň je vynikající maďarská klasika, kterou si oblíbil i první porevoluční prezident Václav Havel. Hovězí maso nakrájej na nudličky dlouhé asi 5 cm a široké asi půl centimetru. V kastrolu na lžíci tuku osmahni dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidej maso, osol a opepři a pořádně orestuj ze všech stran.
Šťávu z masa vydus úplně a poté přidej prolisovaný česnek. Krátce jej orestuj, ale pouze aby se rozvoněl a nespálil. Přilej víno a za občasného míchání ho nech zcela odvařit. Poté maso podlej vodou a nech dusit pod pokličkou. Podle potřeby dolévej vodu.
Jakmile je maso skoro měkké, vmíchej rajčatový protlak, lžičku cukru pro plnost jídla a pokračuj v dušení, až bude maso zcela měkké. Hotové maso by mělo být měkké tak, že jej bude možné rozkrojit vařečkou. Hustotu omáčky můžeš vyřešit mícháním a lehkým provařením tmavé jíšky.