přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Holandská omáčka vyžaduje trochu ruční práce a skleněnou nebo nerezovou mísu. Do ní vyklepni 2 žloutky, mísu dej do teplé parní lázně do hrnce s pozvolna vařící vodou a za neustálého šlehání metličkou velmi pozvolna přilévej 2 lžíce zeleninového vývaru, který si připravíš krátkým převařením zeleninového bujónu.
Do rendlíku dej rozehřát kostku másla, malinko převař a nech odstát, syrovátka se oddělí. Rozšlehej téměř do pěny, až začnou zahřáté vejce s vývarem tuhnout, za stálého šlehání pozvolna přilévej rozehřáté máslo bez syrovátky, která je u dna rendlíku. Stále šlehej až začne omáčka houstnout. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej lžíci vývaru.
Dej pryč z vodní lázně, přidej sůl podle chuti, lžíci smetany a jemně nasekanou pažitku. Zamíchej a nakonec přidej pár kapek citrónu. Podle chuti můžeš přidat nasekaný nakládaný estragon, pár snítek šafránu nebo kapari. Ihned podávej, omáčku nelze znovu ohřívat, omáčka se srazí.