přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Čočku přeber a propláchni ve studené vodě. Ponoř ji do studené vody a nech asi 3 hodiny odležet. Po odležení čočku slij a znovu zalij vodou. Přiveď ji do varu a pod pokličkou vař doměkka asi hodinu.
V mezičase si připrav 2 deci zeleninového vývaru krátkým převařením zeleninového bujónu. Uvařenou čočku sceď. V rendlíku si rozehřej tuk a osmaž nadrobno pokrájenou cibuli. Přidej mouku a ještě chvíli restuj, dokud není jíška světle zlatavá. Za stálého míchání přilévej vývar, pořádně rozmíchej jíšku a přiveď k varu.
Přidej bobkový list, tymián a 10 minut provař. Bobkový list dej pryč, ten svoji historickou úlohu už splnil a přidej uvařenou čočku. Dochuť octem nebo citronovou šťávou, osol, opepři a podávej ideálně s chlebem, uzeným masem, uvařeným párkem, osmaženou klobásou, volským okem nebo na co máš prostě chuť.