přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Chřestová polévka se smetanou je skvělá a přitom jednoduchá. V hrnci si rozpusť čtvrtinku másla, dvě lžíce oleje a do rozehřátého tuku pečlivě vmíchej hladkou mouku. Až se mouka zpění, zalij ji vlažným zeleninovým vývarem z krátce převařeného zeleninového bujónu v litru vody a rozšlehej metličkou. Pečlivě míchej až do varu, kdy polévka začne houstnout a pozvolna vař asi 15 minut, poté rozmixuj tyčovým mixérem. Pozvolna přidej smetanu a krátce povař. Pokud je polévka málo krémová, přidej světlou sypkou jíšku. Dochuť sypkým zeleninovým nebo polévkovým kořením a cukrem. Na úplný závěr přidej konzervovaný na 2 cm dlouhé kousky pokrájený chřest i s nálevem. Asi 5 minut zlehka povař a během mírného varu opatrně míchej, aby se chřest nerozpadl.