přihlaš se a tyto chybějící suroviny si přidej do seznamu
Troubu předehřejte na 180° C. Česnek oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky a dejte s máslem do středního kastrolu na střední plamen. Až se máslo rozpustí, vmíchejte mouku, až se utvoří kašička, pak postupně přidávejte mléko a stále šlehejte metličkou, dokud nevznikne krásně hladká omáčka. Přidejte rozkrájenou brokolici a zlehka povařte asi 20 minut, nebo dokud nebude brokolice měkká a nezačne se rozpadat. Pak ji rozmačkejte nebo rozmixujte ponorným mixérem. Nastrouhejte k tomu polovinu čedaru a osolte a opepřete dle chuti. Na růžičky nakrájený květák rozložte do pekáčku, přelijte brokolicovým bešamelem a navrch nastrouhejte zbylý čedar. Strohanku v malé misce promíchejte s tymiánem a mandlemi, přimíchejte trochu olivového oleje, špetku soli a pepře a rovnoměrně posypte květák s omáčkou. Pečte ca jednu hodinu, zkrátka dozlatova.
Květák omyj a rozděl na větší růžičky. V misce smíchej olivový olej s veškerým kořením, pokapej pár kapkami z citrónu a připravenou marinádu nalej na květák.
Důkladně, ale opatrně rukama promíchej, aby jsi nepoškodil růžičky a zároveň je dobře obalil. Směs přemísti do lehce vymazaného pekáčku a při na 200 ℃ peč dozlatova.
Po 10 minutách květák opatrně promíchej, aby byl opečený ze všech stran. Při podávání můžeš posypat hrstí nasekané petrželky.